Sveriges 10 bästa Tekannor för en perfekt brygd

En fullständig guide till tekannor, vilka olika typer av tekannor som passar bäst till vilket te och andra tips för att välja rätt tekanna. Vi listar samtidigt de 10 bästa (ok, bäst enligt oss, smaken är ju som tebaken) tekannorna i Sverige idag!

Idag tänkte jag att jag skulle skriva ihop en liten guide om mina bäste tekannor. Jag har tidigare berättat om hur man brygger det perfekta teet och om de olika tesorterna, så det faller sig nu naturligt att skriva om tekannan.

Te är ju ganska speciellt på det sättet att man kan brygga det direkt i koppen om man så vill. Men, jag rekommenderar att man alltid använder sig av en tekanna. När man brygger te i en tekanna istället för en kopp så äre det mycket lättare att få till det perfekt. Te, som bryggs i en kanna behåller även värmen mycket längre och gör så under hela infusionsprocessen.

Så, om du är på jakten efter en riktigt bra tekanna så tänker du i rätt banor. Vilken tekanna som helst brygger godare te än tekoppen, och jag ska försöka hjälpa dig välja ut den bäste, eller i alla fall inspirera dig till att hitta en du kommer att älska. Jag ska också beskriva de olika typer av kannor som finns därute, så att du kan välja rätt typ av kanna.

Olika tekannor

Olika tekannor för olika ändamål

Tekannor är inte bara vackra att titta på och bra prydnadsföremål. Deras olika egenskaper fyller ofta just en specifik funktion. Tekannor kommer i många former, storlekar och även många olika material.De vanligaste materialen är porslin, glas, lera och metall. Dessa olika material har alla fördelar och nackdelar när det kommer till att brygga te.

Olika tekannor för olika tesorter

Vissa typer av tekannor passar bättre för att bryta vissa te, och vissa är mer lämpade för andra. Som jag gått igenom i tidigare artiklar här på mammatea så skiljer sig de olika tesorterna åt markant. Svart, Oolong, Grönt och Vitt te har alla sina egna speciella egenskaper. Dessa teer bryggs bäst i olika typer av tekannor. Svart te bryggs till exempel bäst i en gjutjärnskanna.

Olika tekannor för olika människor

Förutom själva teet i sig så finns det ytterligare en viktig faktor. Du, och din egna unika smak. Jag kommer rekommendera mina favoritkannor som ”bäst”, men du ska ju själv välja ut en kanna som passar dig. En kanna som tilltalar dig och som du kommer vilja ha kvar och använda i många år framöver.

Vissa människor hatar att behöva hantera en brännhet gjutjärnskanna medans andra tycker om att den håller sig så varm.

Vissa tekannor har inbyggda diffusorer, något som brukar vara en smaksak om man gillar eller inte. Vi rekommenderar dock generellt inte en sådan kanna. En inbyggd diffusor betyder att du inte kan avlägsna tebladen från kannan innan teet har druckits upp. Så snart bryggningen är klar så behöver du alltså hälla upp allt te. Eventuellt kvarvarande te kommer bli för starkt och bittert.

Så kom ihåg att det är viktigt att du väljer din tekanna baserad på vilken te du ska brygga i den och dina personliga bryggpreferenser.

Olika material

Tekanna i Keramik & Porslin

Keramiska tekannor och tekannor i porslin är den mest mångsidiga typer av tekanna. De är nästan alltid glaserade inuti och så att de inte reagerar med det te som du brygger i dem. Detta innebär att du kan brygga olika teer i samma kanna många gånger om, utan att det påverkar smaken.

3 bästa tekannorna i keramik

A Simple Mess
Aia
Storlek: 0,78 liter
Material: Keramik
Mindre storlek

En något mindre, och mycket vacker tekanna i keramik med spännande mönster. Praktiskt högt handtag som tillåter enkel upphällning. Den mörka keramiken passar väl in i de flesta vardagsrum och kök.

Visa bäst pris
Design House Stockholm
Stockholm Blond
Storlek: 1,2 liter
Material: Keramik
Extra stor

En mycket unik och fin designkanna i keramik. Designen är skapad av The Relief Group under ledning av Signe Persson-Melin som är Sveriges första professor i keramik.

Visa bäst pris
Nordal
Graphic
Storlek: 1,2 liter
Material: Keramik
Handtag av bambu

En klassisk keramikkanna från Nordal i vacker sandfärg. Kannan har ett mycket trevligt bambuhandtag.

Visa bäst pris

Keramik och porslin håller naturligt värme mycket väl, vilket betyder att ditt te hålla varmare längre. Detta är framförallt bra för bryggprocessen, eftersom det innebär att din tekanna är bättre på att hålla vattnet vid exakt rätt temperatur. Tekannor av keramik och porslin används ofta i samband med en värmare – en stickad eller virkad filt för din tekanna – något som ytterligare hjälper till att hålla värmen.

3 bästa tekannorna i porslin

Briscapo
Spode Blue Italian
Storlek: 1,1 liter
Material: Porslin

En vacker tekanna i klassiskt blått och vitt porslin. Tekannan har tagit inspiration från den pittoreska Italienska landsbygden blandat med orientaliska mönster från 1700-talet.

Visa bäst pris
Royal Copenhagen
White Fluted
Storlek: 1,0 liter
Material: Porslin
Stilren design

En modern klassiker i en minimalistisk och modern stil. Dess rena vithet och enkla design gör mönstret idealiskt att blanda med andra räfflade servismönster. Ren, elegant enkelhet.

Visa bäst pris
Eva Solo
Legio Nova
Storlek: 1,2 liter
Material: Porslin & Ek
10 år porslinsgaranti

Elegant designad tekanna från Legio Nova med ekhandtag. Kannan är gjord i porslin av riktigt hög kvalitet och har en elegant, räfflad yta. Ekhandtaget ger tekannan ett något annorlunda och exklusivt uttryck.

Visa bäst pris

Nackdelen med tekannor i porslin är att de lätt färgas över åren. Om du vill behålla en glänsande tekanna så måste du skrubba den ordentligt efter varje användning. Detta i motsats till många andra typer av tekannor som du helt enkelt kan skölja ut.

Tekanna i gjutjärn

Den stora fördelen med tekannor i gjutjärn är att de är mycket slitstarka och enkla att rengöra.

Gjutjärnskannor som är glaserade inuti (tetsu kyūsu) fungerar lite annorlunda. De ska aldrig användas för uppvärmning av vatten, eftersom de då kan spricka inuti. Likt de keramiska tekannorna så är dessa kannor alltså glaserade inuti vilket betyder att de inte tar smak eller ger smak till teet. Du kan därför, precis som med de keramiska, använda en gjutjärnspanna med olika teer utbytbart.

3 bästa tekannorna i gjutjärn

Staub
Klassisk Rund
Storlek: 1,15 liter
Material: Gjutjärn & Rostfritt Stål
Unik design

En fantastisk blå tekanna i gjutjärn från det franska märket Staub. En klockren blandning av genuint nyskapande design, pålitlig funktionalitet och hållbar kvalitet.

Visa bäst pris
Satake
Kawasaki
Storlek: 1 liter
Material: Gjutjärn
Emaljerad insida

Klassisk kinesisk tekanna i rejält gjutjärn. Mycket fin att ha på tebjudningar tillsammans med ett par passande temuggar från Satake.

Visa bäst pris
Satake
Asakusa
Storlek: 0,8 liter
Material: Gjutjärn
Sil ingår

Vacker, dekorerad tekanna i ett klassiskt japanskt mönster. Kannans insida är emaljerad vilket skyddar den mot rost och gör den lättdiskad. Passar mycket bra för te-specifika bjudningar och teceremonier.

Visa bäst pris

En tekanna i gjutjärn håller inte värmen lika bra som andra typer av tekannor. Framförallt lerkannor och keramiska kannor är mycket bättre på att hålla kvar värme. Därför är det viktigt att du förvärmer en tekanna i gjutjärn med en sköljning av hett vatten innan du brygger ditt te. Om din gjutjärnskanna är glaserad så behöver du skrubba den, om den inte är glaserad så räcker det att

En sak som kan skada ett gjutjärnspanna är rost. Gjutjärnspannor kan utveckla områden av rost, speciellt om de inte används ofta. Men några små fläckar av rost som framträder är egentligen inte hela världen. Ofta går rosten att gnugga bort. Tanninet i te lämnar en kvarvarande beläggning på metallen som fungerar som skydd mot ytterligare rost. Det viktiga är att du tar hand om rosten omedelbart när du upptäcker den. Ju tidigare du tar hand om den, desto bättre för kannan.

Tekannor i lera & Yixing 西施

En Yixing tekanna är en klassisk kinesisk tekanna. Den är gjord av lera och är vanligtvis glaserad. Yixing tekannor är kända för sin goda värmebehållningsförmåga. Yixing tekannor är till skillnad från gjutjärn och keramik inte smakneutrala, på grund av att leran är något porös. Dessa kannor anses vara bäst för att göra svart och oolong te. Detta på grund av deras förmåga att absorbera teets smak och även för att du kan hålla värme så länge. De mörkare teerna bryggs bäst vid temperaturer som ligger strax under kokning, och en Yixingkanna kan hålla vattnet där under hela bryggningen.

Världens bästa tekanna i lergods

Höganäs Keramik
Tekanna med träfat
Storlek: 1,5 liter
Material: Lergods
Vår favoritkanna

En helt fantastisk tekanna från Höganäs keramik. Tekannan är i Svenskt lergods av högsta kvalitet. Denna tidlösa klassiker har blivit en svensk (och vår) favorit på fikarasten eller när man vill ha en trevlig stund hemma. Levereras tillsammans med ett praktiskt och matchande underlägg.

Finns i färgerna äppelröd, kiselgrå, svart och vit.

Visa bäst pris

Yixing tekannor är dock mest kända för sin förmåga att fånga upp smaken av teet som bryggs i dem. Smaken förs över till nästa bryggning och kannan blir därför bättre genom åren. Detta tenderar att ge de brygder som görs i dem med en ”åldrad” och härdad smak. Därför anses de vara bäst för att brygga mörkare te.

Ytterligare en praktiskt fördel med Yixing tekannor är att de är mycket lätta att rengöra – du behöver bara skölja dem efter användning. De också normalt ganska hållbara, de är ju gjorda för att hålla länge.

Tekanna i silver

Tekannor i silver har både för och nackdelar. De är självklart mycket vackra och många köper dem främst som en vacker servis än just för att brygga gott te. Eftersom silver inte är poröst så är kannan smakneutral. Vissa påstår även att en tekanna med tiden läcker ut små mängder av mineraler in i teet, vilket är tänkt att förbättra smaken.

Silver-tekannor anses dock inte att hålla värmen bra, vilket är bra för de svagare teerna, men inte för mörka. Som tumregel så bör du alltså inte brygga svart te i en silverkanna. Grönt, vitt eller örtte går däremot bättre.

Tekannor i silver tros ha gjorts populära i och med att de brukades av det brittiska kungahuset. Den första tekannan i silver tros dock ha tillverkats i öst. När te började bli populärt i det brittiska samhället så serverades det i silverkannor hos överklassen. Man tror att detta härstammade från drottningens förkärlek för silver.

En stor nackdel med tekannor i silver är dock att de har en tendens att snabbt missfärgas vid användning! För att hålla dem snygga måste du vara flitig och regelbunden med polering.

Saker att leta efter i en bra tekanna

Förutom materialet så finns det också några andra faktorer som spelar in när man väljer den bästa tekannan.

Häller den bra?

Det här är väldigt viktigt. Mycket viktigare än många tror. Om din tekanna dräller eller droppar varje gång du häller, betyder det att du konstant kommer få torka upp droppar av te, från bord, koppar och dukar. Naturligtvis kan du inte alltid fysiskt testa en tekanna för att se hur det hälls. Så här är tre saker som du kan titta efter som kan indikera om en tekannans hals är bra på att hälla upp te.

Pipens bredd

Tumregel 1: välj en tekanna med en smal pip.

En tunn hällpip är en bra indikation på att kannan sannolikt häller utan att droppa. Detta beror på att en tunn pip tenderar att hålla strömmen av te konstant utan att droppa. Trycket blir helt enkelt högre, eftersom öppningen är mindre.

Pipens höjd

Tumregel 2: halsens top ska vara samma höjd som kannan.

Välj en kanna som har en pip vars topp är i samma höjd som toppen av kannan. När man har samma höjd som kannan på pipen så får man en jämn stråle och bra tryck.

Pipens form

Tumregel 3: Föredra en oval pipöppning.

Leta efter en pip som har en oval formad öppning och inte en rund. Dessa är mindre benägna att droppa och spilla.

Pipens insida

Tumregel 4: Halsen och pipen ska ha en jämn insida.

Små stötar och ojämnheter resulterar i en ojämn stråle och droppar. Pipen och hela halsen ska helst vara helt jämn och slät. Ofta är glaserade kannor helt släta när de är nya, men kan skadas under sin livstid. Har du chansen så känn efter med pekfingret eller inspektera insidan av halsen med ögat innan du köper.

Locket

Att ha en tekanna vars lock ramlar ut när man häller upp te är självklart frustrerande. Det slutari att du måste hålla emot locket när du häller. Locket kommer dock vara varmt om du bryggt ditt te korrekt, så det är då lätt att du istället bränner fingrarna. Du kan ju använda en duk eller grytlapp, men en bra tekanna ska inte tappa locket när du häller upp te.

Välj en kanna med låg hals

Tumregel 5: Halsen ska ha sin start vid botten av kannan.

Den bästa visuella indikationen på en tekanna som inte tappar locket, är en kanna där halsen börjar nära basen av kannan. Denna design innebär att du aldrig kommer behöver luta kannan för mycket för att få ut allt te, och locket kommer stanna på sin plats

Hur man väljer tekanna

Som nämnts i början av artikeln finns det inte en ensam perfekt tekanna. De olika typerna av tekanna och materialet från vilka de är gjorda passar olika behov och krav. Sedan spelar självklart designen och utseendet in. Så att bestämma vilken som är den perfekta tekannan för just dig och din lagspel är ett personligt beslut. Här är några faktorer som är bra att tänka igenom innan du väljer en tekanna.

Storlek

Hur många personer brukar du göra te för?

Storlek är en uppenbar men viktig faktor när man väljer en tekanna. En för stor eller för liten tekanna är obekvämt och långt ifrån optimalt för brygden. Många inbitna teälskare tycker om att ha två eller tre tekannor av olika storlekar, för att matcha alla tillfällen perfekt. Till exempel kan man ha en stor tekanna som passar när man har gäster hemma, och en mindre som är bättre lämpad för 2-3 personer.

Material

Materialval ska du välja utifrån vilken tesort som du dricker mest av. Keramik och lera passar bäst till svart och oolong, medans silver och glas passar bäst till grönt, vitt och örtte. Läs vår guide ovan för en mer genomgående beskrivning av de olika sorterna.

Om du dricker alla sorters te och bara vill ha en kanna så kan en lerkanna vara ett utmärkt val, då det fungerar tillräckligt bra för att brygga alla teer. Med lera får du också mer karaktär i teet då det kommer få lite smak av kannan och kannans tidigare brygder.

Om det är viktigt för dig att ha en ren tesmak som inte besudlas av äldre brygder i kannan så bör du välja ett icke-poröst material, så som rostfritt stål, glaserad keramik, glas eller silver.

Naturligtvis spelar även utseendet och estetiken en stor roll. Vad mer är din stil och vad passar in med din inredning i ditt hem. Kanske en snygg tekanna i rostfritt stål, en trendigt pastellfärgad keramikkanna, eller kanske en antik porslin-tekanna – du väljer själv?

Kvalitet

När du väl har bestämt vilken storlek och material av tekanna som du vill har, och du börjar shoppa, borde du se till att du köper en tekanna av god kvalitet som kan hålla i många år. En tekanna bör ses som en investering. En investering i oräkneligt många goda koppar te framöver. Läs avsnitten ovan och håll dig till våra tumregler, så kommer du garanterat att få en kanna av god kvalitet.

Prisklass

I många fall får du precis vad du betalar för. Mycket billiga tekannor är ofta föga förvånande av låg kvalitet, men de är ibland även dåligt utformade. Men, en hög prislapp garanterar ju inte att kannan är jättebra.

Vår rekommendation är att du satsar på en prisklass som är strax under den högsta. I detta spann är det troligt att du hittar bra kvalitet, utan att betala överpris. Om du har fattat tycke för en viss tekanna så bör dock priset spela mindre roll – satsa på magkänslan och njut av gott te från din nya lyxiga kanna.

När du shoppar för en tekanna, glöm inte att det finns en stor second hand marknad för vackra och bra tekannor. På både tradera och blocket finns det ofta många kannor att välja mellan. Här kan man fynda riktiga antika och traditionella kannor. Glöm inte fråga säljaren om kannan har några skador – framförallt på insidan av halsen/pipen.

Underhåll

Vet du med dig att du är lite lat när det kommer till rengöring så bör du fundera på om du ska ha en kanna som är lätt att rengöra eller inte. Ler, rostfritt, gjutjärn och glaskannor är lätta att rengöra. Porslin, keramik och silver kräver lite extra uppmärksamhet.

Slutsats

Som du kan se finns det ingen perfekt tekanna som passar precis alla. Vilken som passar dig bäst, beror på dina tevanor, din smak och din livsstil.

Det finns dock vissa universella önskvärda faktorer som stämmer för alla tekannor. Saker som gör att teet bryggs på rätt sätt, att är praktisk att hälla ur och håller rätt temperatur.

Genom att du nu har en viss inblick i hur en bra tekanna bör se ut så borde du kunna hitta din egna perfekta tekanna!