Lär dig para ihop te & choklad

Att para ihop te med mat är både roligt och gott. Det finns många matvaror och maträtter som passar bra ihop med te, men min personliga favorit är definitivt choklad. Jag kan inte komma på många saker som är bättre än att dricka en varm kopp te tillsammans med en lyxig chokladbit. Man kan hitta teer blandade med choklad eller infuserade med choklad, men konsten att kombinera te och choklad är ju egentligen enkel – bara genom att dricka ditt favoritte tillsammans med en bit av din favoritchoklad. Genom att experimentera med olika teer och choklad så kan du nog hitta några parningar som dina smaklökar kommer jubla över.

I grunden så handlar det om att para ihop smaker som komplimenterar varandra, oavsett om det handlar om choklad, ost, vin eller något annat. Det är smakerna som är det viktig, syrlighet, sötma, beskhet och salt. Är du nyfiken på att lära dig mer och prova på den här förtjusande parningen av te och chokad själv? Här är en snabb guide till te och chokladparning med några snabba tips på vägen.

Hur man parar ihop te med choklad

Börja med att dricka en slurk av ditt te, så att det sprider sig helt över tungan innan du sväljer. Det här enkla steget är viktigt eftersom det kommer att värma tungan och dels förbereda dina smaklökar för chokladen, men även värma upp tungan så att chokladen smälter lätt på den innan du tuggar.

Ta sedan en bit av din utvalda choklad och se hur den komplimenterar eller inte de smaker som fanns på tungan från teet.

Fortsätt att repetera dessa två steg. Ta en bit av en annan choklad och innan du sväljer, ta et annat te och låt både choklad och te smaker täcka din tunga.

Förhoppningen är att dessa smakkombinationer samverkar och skapar nya sensationer. Det varma teet tillsammans med den kalla chokladen har även en samverkan på andra nivåer så som temperatur, konsistens och sötma. Dessa kombinationer kan tillsammans lyfta fram nya smaktoner i både chokladen och teet som du inte kunde ha känt innan.

Om du väljer en choklad med hög procentandel av kakao så rekommenderar jag att du sätter chokladen i munnen innan du dricker teet. På så sätt kan du låta teet skölja över chokladen i munnen och den kommer förhoppningsvis samspela väl med beskan från den kakaorika chokladen. På detta sätt mjukgörs även den mörka chokladen som ofta är hårdare än ljusare choklad.

Tips

Använd en choklad som du redan tycker om, det ger en bra utgångspunkt för att upptäcka med hos chokladen. De mest framgångsrika parningarna är ofta med choklad som erbjuder en ren smak från kakaobönan, oftast är detta choklad med en hö kakaohalt. Leta efter choklad med kort ingrediensförteckning och högkvalitativa ingredienser, dessa producerar ofta underbara parningar. Samma kan ju sägas om högkvalitativt te också – så välj självklart ett te med hög kvalitet. Prova till exempel Silver Needle eller Oolong.

Var inte rädd för att även prova med te eller choklad som du normalt sätt inte använder. Parningen i sig kan skapa nya möjligheter för tesorter eller chokladsorter som du tidigare valt bort.

Fokusera på
  • Komplement: Sök efter te och choklad som kanske inte har samma egenskaper, men är fortfarande kompatibla. Till exempel, ett honungssött oolongte med citruschoklad.
  • Kontrast: Leta efter te och choklad som kan ha helt olika egenskaper, så att smakerna accentuerar skillnaderna. Till exempel, ett kryddigt svart te med en vanlig krämig mjölkchoklad.
  • Förbättring: Leta efter te och choklad som kan dela liknande egenskaper. Till exempel ett grönt te med nötter och en choklad med nötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *