Bästa guiden till Vitt te

Vitt te är det minst behandlade teet av alla teer. I de flesta fall torkas bladen till vitt te helt enkelt i solen. Traditionellt är vitt te produkt från Fujian-provinsen i Kina men den produceras idag världen över tack vare en växande popularitet på senare år.

De flesta kinesiska sorterna av vitt te är faktiskt alla samma te men de skiljs åt i bladkvaliteter.

Vitt Te Bladkvalitet

  • Silver Needle. Den högsta klassen av vitt te. Detta te består endast av helt nya knoppar och plockas endast ett fåtal dagar under våren. Bladen är täckta i små silverhår och har därav fått namnet Silver Needle. Anses världen över som det främsta vita teet. Kallas även för Bai Hao Yinzhen.
  • Bai Mu Dan. Det här teet är känt som ”The White Pony” och består framförallt av nya knoppar men är också förstärkt med större löv. Den har en något starkare smak än Silver Needle.
  • Gong Mei. Detta vita te innehåller främst större löv med väldigt få nya knoppar. Säljs ofta under namnet ”Long Life Eyebrow”.
  • Shou Mei. Ibland kallas detta te för ”Tribute Eyebrow” och har den lägsta klassen av vitt te. Den består endast av större löv och innehåller inga nya knoppar. Den har den starkaste smaken och används ofta i tepåsar och för smaksatta blandningar.
Tekanna Yixing.
En tekanna i klassisk Yixing stil.
Tekanna Gaiwan.
En tekanna i klassisk Gaiwan stil.

Att brygga vitt te

Östmetoden. Vitt te bryggs vanligen i antingen en Gaiwan eller en glaskanna. Yixing tekannor rekommenderas inte eftersom de håller för mycket värme. Vattentemperaturer är vanligen omkring 175 grader Fahrenheit, och bryggtiden är mellan 30 sekunder och 1 minut. Vid en teceremoni så kan bryggtiden ökas gradvis med varje bryggning.

Västmetoden. När du dricker ur en tekopp eller tekanna i västerländsk stil, så ska vattentemperaturen vanligtvis vara runt 73 grader. Bryggtiden kan variera mellan 1 och 5 minuter. Vitt te är mycket voluminöst så det är svårt att mäta i teskedar som man normalt gör med svart eller grönt te. En mer exakt åtgärd skulle vara att väga dina löv vilket inte många gör, men väger man teet så borde en vanlig kopp kräva 2 till 2,5 gram.

Vita teer av hög kvalitet kan hanterar varmare vatten och längre bryggtid utan att bli bittra eller obehagliga. Börja rekommendationerna ovan och anpassa sedan efter dina personliga preferenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *