Bästa guiden till Svart Te

För att tillverka svart te blöts bladen och rullas. De får sedan oxidera helt innan ett slutligt torkningssteg avslutar teet och oxidationen. Lapsang Souchong, ett rökt te från Fujianprovinsen i Kina, anses av många vara det äldsta svart teet.

I Kina kallas svart te ”Hong Cha”, vilket betyder rött te. Detta kan orsaka en viss förvirring eftersom rooibos, ett populärt örtte från Sydafrika, ofta marknadsförs som rött te i västvärlden. Svart te har världens högsta konsumtionsnivå och Assam-regionen i Indien är en av de största tillverkarna.

Det finns två huvudsakliga produktionsmetoder som används, CTC (Crush, Tear, Curl) och ortodox. CTC-te skärs i mycket små bitar med maskiner. Ortodoxa teer kan vara hela eller brutna blad och tenderar att vara av högre kvalitet. Orange Pekoe är en term som många som dricker te är bekanta med och som hänvisar till bladets höga klass.

I Indien, Sri Lanka och flera andra regioner så klassificeras svart te enligt ett betygssystem. Fannings och dust används mest för tepåsar eftersom de släpper ut färg och smak snabbare.
Svart te betyg

Betygsstytem Svart Te

  1. D. Dust
  2. F. Fannings
  3. OP. Orange Pekoe
  4. BFOP. Broken Flowery Orange Pekoe
  5. TGFOF. Tippy Golden Flowery Orange Fannings
  6. FTGFOP. Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Att brygga svart te

Västmetoden. Tumregeln när du kokar svart te är att ta en tesked löv per kopp. Bryggtid på 3 till 5 minuter är ganska standard. Darjeeling-te ska bryggas på lite lägre temperatur, runt 90 grader. Ju längre ett svart te tillåts vara kvar i det heta vattnet, desto mer bittert kommer det att smaka. Detta beror på att hett vatten utlöser frisättningen av tanniner. Detta orsakar samma torra, indragande känsla som du kan få från ett starkt rött vin. Mjölk och socker är givetvis valfritt.

Östmetoden. Kinesiska och taiwanesiska svart teer är lite känsligare, och behöver behandlas med exakthet. Vattentemperaturer skall vara strax under 100 grader, helst 97-98 C. Bryggtiden varierar utifrån teet som bryggs men är nästan alltid mycket kortare än vi gör här i väst. En normal bryggtid kan ligga någonstans mellan 30 till 55 sekunder. Små tekannor används för att uppnå en koncentrerad och exakt brygd. Celadon-glaserade kannor är en favorit hos många teälskare i öst eftersom teet förändra kannans utseende över tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *