Bästa guiden till Grönt Te

Grönt te har blivit populärt över hela världen. Vissa människor dricker det varje dag, andra använder andra det naturliga gröna te extraktet för att förbättra hälsan och utseendet. Många läkare rekommenderar idag faktiskt grönt te och använder det själva. Läs allt du behöver veta om grönt te här i min ultimata guide till grönt te.

Historien om grönt te

Av alla olika teer så har grönt te den längsta och mest imponerande historien. Eftersom teet är en så populär dryck så finns mycket dokumenterat genom åren framförallt eftersom många asiatiska kulturer använder det dagligen sedan århundraden tillbaka. Det låter nästan helt galet, men det första indikationen vi har på att grönt te bryggdes, var redan år 2737 före kristus.

En gammal kinesisk berättelse berättar att när kejsaren Shen Nung och hans konvoj tog en paus under en av sina resor, upplevde han för första gången smaken och effekten av grönt te. Flera löv föll av misstag i den kopp varma vatten som han höll i. Han märkte inte bladen förrän efter han druckit upp ur koppen. Efter att han såg vad som befann sig i botten av koppen så krävde han medlemmarna av hans konvoj att alltid förbereda denna dryck med hett vatten och teblad.

Denna historia är den första dokumenterade förekomsten av grönt te som bryggts och konsumerats. Efter det har dess popularitet ökat, och inte bara i Kina. Andra kulturhistoriker spåra historien om grönt te tillbaka till över 3000 år sedan.

Människor över hela Sydostasien odlade och tuggade de färska löven i århundraden. Det tog ett tag tills de äntligen började bearbeta löven och brygga dem i hett vatten.

Under den mytomspunna Tang-dynastin utvecklades tedrickande till en social konvention i hela Kina. Teceremonier organiserades som en del av vardagen och lade grunden till det gröna teets stora betydelse för den kinesiska kulturen. På den tiden hade man alltså redan förädlat processen med att ånga teblad och brygga te. Sedan under 8-talet började kinesiska temästarna rosta och baka tebladen för att stoppa processen av oxidation. Det är under dessa år som det moderna gröna teet vi dricker idag började ta form.

Under det sjunde århundradet introducerades det gröna teet till Japan när många japanska buddhistiska munkar besökte Kina och tog frön tillbaka till sitt land. Sedan upptäckte de portugisiska prästerna och köpmännen av smaken av grönt te på 1500-talet. I Storbritannien blev grönt te omåttligt populärt när det upptäcktes på riktigt under 1700-talet, något som vi vet står sig ännu idag. Den enorma popularitet som grönt te och allt te fått i Storbritannien är i själva verket tack vara en propaganda som imperiet framförde för att främja produktionen i Indien. Den skulle konkurrera med det monopol som Kina länge suttit på.

Idag visar statistik att industrin fortsätter i en kontinuerlig tillväxt. Cirka 80% av världens befolkning föredrar svart te, men grönt te är under en stark tillväxt, då dess hälsoegenskaper uppmärksammas i medier.

Produktion av grönt te

Svart, grönt, oolong och vitt te produceras alla från en och samma växt, Camelia sinensis. Den vintergröna växten är ursprunglig för Kina och Indien. Den kan odlas och skördas även i andra delar av världen, så länge de upprätthåller ett lämpligt klimat och ett önskvärt pH i jorden. Det går även bra att odla dessa i Sverige. Vi håller våra inomhus stora delar av året och låter dem övervintra i kyla med extra lampor. På sommaren får de stå ute ett par veckor när det är som soligast. De mår jättebra så länge vi ger dem uppmärksamhet och producerar nya blad varje år.

Tillverkarna av grönt te tar de två nyaste löven och knopparna på en buske och torkar dem. Detta förhindrar jäsning och oxidation. Den japanska metoden innebär torkning och bearbening med ångkokning och den kineserna metoden använder stora wok-liknande paneler där man rör bladen försiktigt tills de torkas jämnt. I vissa delar av Asien sprider man ut tebladen på bambuhyllor för att torka dem med hjälp av varm luft eller sol.

Det riktigt intressanta här är vilken form som teet tar sig i torkad form. Den kan avlutas som rund, spetsig, vridbar, lockig eller en helt annan form. Formen är viktig då den direkt kommer att påverka och reglera frisättningen av smak och andra naturliga ämnen när den bryggs.

I Japan utförs torkning och rullande i flera steg. För det första torkar och rullar en speciell maskin samtidigt i ca 48 minuter. Då torkas de och pressas. Fuktheten avlägsnas när bladen rullas och pressas under en roterande skiva. Det pressar fukten från mitten av bladets kropp till ytan. Man gör detta eftersom det är mycket viktigt att avsluta bladen på samma fuktnivå. Efter detta så används en annan maskin i 40 minuter för att konvertera gröna teblad till en rund form.

Vissa säger att den japanska metoden är bättre eftersom den bara tar 3 timmar. Men den kinesiska metoden med handrullning och uppvärmning naturligtvis att bladen hanteras med mer omsorg än i de japanska maskinerna. I slutändan ger de två metoderna olika smaker och när det gäller smaken så har ju var och en sina egna preferenser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *