Åk till de brittiska öarna för att njuta av Te

Klassisk afternoon tea.

Vi alla har ju hört talas om den gammaldags brittiska seden ”afternoon tea”, men hur många har egentligen varit över och upplevt den? Inte alls många skulle vi gissa på. Det är helt klart något som man borde uppleva om man är teälsakre som vi är! Så det absolut bästa om du gillar te och känner att du verkligen skulle vilja testa på den äkta brittiska tekulturen är att åka på en semesterresa till England och Skottland. Det finns flera alternativ att resa runt i England men det vi rekommenderar är att åka på en bilsemester för att kunna ta del av den genuina landsbygden men även få med de charmiga kuststäderna. Med bil kan man även stanna och dricka te när man vill, vart man vill. Klicka här för att läsa mer om hur man lättast reser med bil och båt till England.

Afternoon Tea

Afternoon tea är en te-relaterad ritual från början av 1840-talet som härstammar i Storbritannien. Det har sedan dess utvecklats till att bli en mindre måltid för att dämpa hungern på eftermiddagen innan det är dags för kvällsmåltid vid 8.00.

Afternoon Tea består vanligtvis av smörgåsar, scones med ”clotted cream” och sylt, söta bakverk och kakor. Vad som är intressant i detta är att scones inte var ett inslag tidigare utan har introducerats under tjugotalet.

Kom förberedd

Nedan ger vi dig en del punkter som är viktiga att tänka på för att inte göra bort sig på Afternoon Tea.

 • Trekantssmörgåsarna skall ätas först och med fingrarna – inte bestick!
 • Därefter äter man scones, som såklart skall serveras varma.
 • Scones skall delas i två delar med händerna – inte med kniv! De skall även ätas var för sig då det är helt otänkbart att äta de ovanpå varandra.
 • Du kan smöra din scone som du föredrar. Enligt Devon metoden kommer grädden först, därefter sylten. Med Cornwall metoden gör du tvärtom – sylten först och sen grädde.
 • Detta är den svåra delen, men kakorna skall lämnas till sist!
  En person ska utses till ”mor” som därefter häller upp te till alla vid det samlade bordet.
 • Viktigt! Mjölken skall alltid hällas i först!
 • Te skall röras fram och tillbaka, inte i cirklar! Det är även förbjudet att nudda koppens kant med skeden.
 • Koppen skall hållas med tummen och pekfinger så att de möts vid handtaget och långfingret ska vila på handtaget. Fingrarna får inte gå igenom handtaget, och du får absolut inte ens tänka tanken att lyfta tefatet från bordet!
 • Det är tillåtet att unna sig ett glas brittiskt mousserande vin.

Afternoon Tea är en långvarig brittisk tradition och ett måste på ditt besök i England. Från temaprodukter till traditionella stilar är denna ceremoniella händelse genomsyrad av historien och kan avnjutas på de flesta av Londons översta hotell, restauranger och barer. Och vad som inte får glömmas är att tedrickande gör oss mer kreativa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *