Gör vin med tesmak hemma

Gör gott vinte hemma.

Populariteten av att göra cocktails med te ökar för varje år. Jag brukar inte dricka alkohol, men jag är alltid öppen för att prova på en ny och kreativ tedryck. Vad sägs om viner som har fått smak av te och teblad med hjälp av infusion? Du går att hitta ett par viner som fått sin smak av te i vissa onlinebutiker idag men det kan också vara kul att göra dessa själv.

Vin och te jämförs ofta med varandra på grund av deras många likheter, bland annat provsmakningstekniker, och detta är en av de många anledningarna till att de kan gå bra tillsammans. Vin som fått smaksättas av te är perfekt för de som gillar både vin och te (och de är många!).

När jag säger ”vin som fått smak av te” så menar jag inte en blandad drink på vin och te. Det är snarare en process vid vinskapandet där man sätter in teblad i vinet efter eget val. Te och vin är de enda ingredienserna som behövs för denna kalla bryggningsmetod. Det behövs inte någon annan värme än att värma upp bladen för att få igång processen. När infusionsprocessen är klar kan du lägga till andra ingredienser om du föredrar att göra en blandad drink.

När du köper teinfuserat vin i butiken kan processen ha varit lite annorlunda än de instruktioner vi ger här nedan. Teet kan bryggas, sedan ångas och kondenseras för att extrahera en sorts te-essens som sedan tillsätts till vinet. En annan vanlig metod är att låta en maskin extrahera smaker från tebladen med tryck, i motsats till vatten, som sedan tillsätts till vinet.

Varför göra vin med tesmak?

Syftet med att infusera vin med te, förutom att det är ett roligt experiment, är att kombinera de bägge dryckerna till något unikt. Med teinfuserat vin får du en spännande balans mellan både vinet och teet. På samma sätt som att komplimentera ett gott te med en god choklad, så bör smakerna komplettera varandra.

Te och Vin Infusion Idéer
För att hålla det enkelt använder jag lättare teer för vita viner och mörkare te för röda viner. Jag rekommenderar vita teer till vitt vin och svarta teer till rött vin. Grönt te går ganska bra för bägge typer av viner – men även för rosé!

Förslag till vita viner
  • Oolong
  • Silver Needle
  • Sencha
  • Fruktiga teer
  • Alla örtteer
Förslag till röda viner
  • English Breakfast
  • Keemun
  • Shou puerh
  • Shui Xian
  • Pepparmyta (örtte)
Förslag till roséviner
  • Oolong
  • Rooibos
  • Jordgubbste
  • Vaniljte
  • Alla örtteer

Så gör du

För att göra mitt tevin så börjar jag med en god Pinot Grigio. Du kan prova med ditt favoritmärke. Sedan väljer jag ut ett Oolong te. Du kan välja någon tesort ur de rekommenderade ovan. Välj gärna ett te med en krämig konsistens och som kanske är något sött. Både vin och te som har blommmiga och krämiga toner kommer fungera jättebra när de kombineras.

Ingredienser
  • 1 flaska vin
  • 10 teskedar teblad
  • Glaskaraff med lock
  • Sil
Instruktioner
  1. Natten innan du börjar så sätter du tebladen i en sil och sköljer dem kort med varmt vatten. Detta kommer att hjälpa tebladen öppna upp och påbörjar själva infusionsprocessen. Lägg de sköljda bladen i en karaff.
  2. Dagen därpå fyller du karaffen med teblad med ditt utvalda vin. Fyll karaffen med hela vinflaskan över de sköljda tebladen. Rör runt lätt med en träslev och täck med ett lock. Har du inget lock går det bra att täcka ordentligt med plastfilm.
  3. Om du valt ett vitt eller rosévin, så placerar du karaffen i kylskåpet över natten, mellan 9 till 10 timmar. Har du valt ett rött vin så lämnar du istället den täckta karaffen i rumstemperatur. Lämnar du den längre än 10 timmar så kommer du få ett starkare vinte.
  4. Nästföljande dag silar du tebladen från det nu tefyllda vinet genom att hälla det genom en sil. Häll med fördel tillbaka vinet till den ursprungliga vinflaskan.
  5. Häll upp och njut. Bjud in dina vänner och låt dem prova. Diskuttera med fördel förändringar av vinet på grund av teet. Det är alltid bra att få en endram tredje och fjärde åsikt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *