Skillnaden mellan Svart, Vitt & Grönt te

Svart, Grönt och vitt te är alla en infusion av bladen från plantan Camellia Sinensis. Det är en vattenbaserad dryck som skapas genom att bladen från denna planta får ligga och dra i hett vatten. För även om vi brukar säga att vi dricker te, så dricker vi ju egentligen inte bladen. Vi dricker inte kamomill, mint och rooibosblad. Det du har i din kopp är en infusion: blad som legat i hett vatten.

Alla dessa tre tesorter kommer alltså av en enda planta: vår älskade Camellia Sinensis. Hur är det då möjligt att de tre varianterna av te smakar så olika och har sådan olika styrka och egenskaper?

Hemligheten ligger i behandlingen av bladen och framförallt i oxidationen av dessa blad. Oxidation är en process som påbörjas så snart man plockar bladen från växten.

Närbild Camellia Sinensis Blad.
En närbild på bladen hos Camellia Sinensis Sinensis: basen för Svart, Grönt & Vitt te.
Camellia Sinensis Buske.
En Camellia Sinensis buske som den ser ut på ett teplantage i Japan.

Svart te. Svart te oxideras helt. Efter att ha plockats lämnar man bladen att vila under en ganska lång tid innan de torkas, rullas och krossas. Oxideringsprocessen pågår tills bladen är helt svarta. Sedan torkas de i ugnar för att till slut avsluta oxidationen så att bladen inte härsknar. Det är alltså fullständigt oxiderade löv och har därför en hög halt koffein, någonstans mellan 40-80 mg per kopp. På grund av sin starka smak och höga koffeinhalt så är detta fortfarande det mest populära teet i västvärlden.

Svart te egenskaper
  • Blad från Camelia Sinensis
  • Lång oxideringsprocess
  • Mycket stark smak
  • Stor mängd koffein

Grönt te. Bladen av grönt te måste bearbetas samma dag när de plockas. Torkning och uppvärmning påbörjas inte omedelbart, men mycket snart efter bladen plockats. Oxideringen avslutas tidigt, samtidigt som processen behåller många av de naturliga näringsämnena: koffein, tanniner, klorofyll, vitamin C, mineraler. Till skillnad från svart och oolong har den här en subtil, mer sammandragande smak. Du kanske känner igen den känslan i att insidan av munnen drar ihop sig lite, något du kanske förknippar med beskhet. En kopp grönt te innehåller i runda mått 30-35 mg koffein.

Grönt te egenskaper
  • Blad från Camelia Sinensis
  • Kort oxideringsprocess
  • Massor av näring
  • Mellanstark & lagom mängd koffein

Vitt te. Vitt te tillåts inte oxidera alls. Bladen plockas när de är mycket små (unga) och delikata. Endast de yttrsta och nya bladen plockas. Detta ger dem en silkeslen, dunaktig kvalitet. Uppvärming sker ommedelbart när bladen plockats och oxideringen avslutas alltså direkt. Dess subtila smak är mjuk och söt och aromen är mycket känslig. Att bladen är unga och inte tillåts oxideras är anledningen till att de släpper ut den minsta mängd koffein, någonstans från 0-10 mg per kopp. Bladen för det vita teet är alltså minst behandlade av alla te.

Vitt te egenskaper
  • Blad från Camelia Sinensis
  • Ingen oxideringsprocess
  • Bara nybildade blad
  • Mild & minst koffein

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *